Onko ulkomaiselle investoinnille, omistajuudelle tai hallinnalle mitään rajoituksia? 

Onko ulkomaiselle investoinnille, omistajuudelle tai hallinnalle mitään rajoituksia? 

Ulkomaisille investoinneille ei ole yleisiä rajoituksia, mutta tietyillä valvotuilla sektoreilla, kuten pankkiala, sijoituspalvelut, rahastohallinta sekä maksupalvelut, voidaan vaatia luvan saamista. Ulkomaiset investoinnit tai hankinnat puolustusalan yrityksissä (kuten tuotteita valmistavat yritykset) sekä turvallisuusalan yrityksissä vaativat hyväksymisprosessin suorittamisen.

Samalla tavalla ei EU:sta tulevat investoinnit sekä hankinnat yrityksiin, joita pidetään kriittisen tärkeinä yhteiskunnan toiminnalle, joutuvat käymään läpi hyväksymisprosessin. Hyväksyttävä omistajuus ei saa ylittää 10%, kolmasosaa tai 50% äänistä (tai hallinnasta). 

Suomen lainsäädäntö muuttui vuonna 2020, kun uusi EU:n säädös 2019/452 Euroopan parlamentilta sekä Eurooppa-neuvostolta 19. maaliskuuta vuonna 2019 loi rungon ulkomaisten investointien seulonnalle EU:ssa (FDI Screening Regulation). Muutokset tulivat voimaan vuoden 2020 lokakuussa.

Vaikka lain sisältöön ei tehty radikaaleja muutoksia, osaa siitä selvennettiin ja ohjeistuksia laajennettiin. Esimerkiksi selvennittiin, mitä turvallisuusalan yrityksillä tarkoitetaan ja mikä on kriittisen tärkeää yhteiskunnan toiminnalle. Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *