Katsastaminen on jokaisen auton omistajan vuosittainen vitsaus, jonka varaaminen saattaa joissain tapauksissa aiheuttaa vatsavaivoja, etenkin jos kyseessä on vanhan auton katsastus. Joissakin tapauksissa omistaja on saattanut epätoivossa päätyä moniin erikoisiin ratkaisuihin jotta auto saadaan varmasti leimalta lävitse.
Nykyisin katsastushuijaukset eivät välttämättä ole ihan niin yleisiä, sillä suurin osa uudempien autojen huolloista ja remonteista täytyy teettää liikkeessä. Listasimme luettavaksesi suosituimpia ja älyttömimpiä verkosta löytyviä katsastushuijauksiin liittyviä tarinoita.
Lahjontaa, sikafleksiä ja muuta mielikuvituksellista
Tunnetuimmat urbaanilegendat liittyvät katsastusmiehen lahjontayrityksiin, joissa auton helmaan on teipattu viinapullo tai setelinippu saatesanoin “katsastusmiehelle”. Nämä tapaukset ovat kuitenkin aina tapahtuneet kaverin kaverille, eikä kenelläkään ole omaa kokemusta asiasta.
Sen sijaan katsastusmiehet kertovat eniten tarinoita erilaisista yrityksistä peittää ruostekukkia ja reikiä. Moni on talvella kohdannut jäädytettyjä helmapeltejä, betonilla paikattuja reikiä, laudalla korjattuja pohjia ja tarroilla peitettyjä ruostekukkia. Myös ajovaloja ja pakoputkia on saatettu viritellä paikalleen rautalangan avulla. Suurin osa huijauksista ei tietysti mene lävitse, mutta osassa foorumeilta luettavissa tarinoissa on ollut käyttäjän kannalta onnellinen loppu.
Sikafleksistä on moneksi
Eniten ihmiset kertovat korjanneensa autoja sikafleksin avulla. Vanhan auton katsastus on saatu läpi kun pieniä reikiä on fiksattu sikafleksillä tai ainetta on pursotettu saumapaikkoihin valehitsisauman tekemiseksi. Nämä tietysti maalataan päältä oikean värisellä maalilla jottei fleksi erotu oikeista saumoista.
Eräässä Ladafoorumille kerrotussa tarinassa kirjoittaja kertoo kunnostaneensa vanhempaa autoa ja oli pohjaa tutkaillessa löytänyt sieltä alkavan reiän. Kirjoittaja oli alkanut painella reiän ympäriltä ja huomasi, että koko helma tuntuu pehmeältä. Alettuaan purkaa helmaa kirjoittaja oli huomannut, että pohjasta löytyikin koko helman mittainen reikä joka oli tukittu jeesusteipillä, ja jonka päälle oli tehty valehitsaukset sikafleksillä.
Pirkkanikseillä vuodot kuriin
Moni auton katsastus on näyttänyt päätyvän onnistuneeksi myös rättien ja vanhojen kangaspalojen ansiosta. Eräs autoilija oli repinyt vanhoista farkuista palasia joilla oli peittänyt kansitiivisteen vuodon katsastusta varten, kun taas toinen ilmoittaa tukkineensa useampaan kertaan moottorin öljyvuodot tiskirätillä ja naamioinut rätit niin, ettei niitä huomata katsastuksessa.
Silmä tarkkana myös autoa ostaessa
Katsastus ei suinkaan ole ainoa tilanne jolloin huijauksia saatetaan tehdä – samoja niksejä tunnutaan käyttävän usein myös autokaupoilla ja tästä syystä kuluttajan kannattaakin olla äärimmäisen varovainen autoa ostaessa, oli kyse sitten yksityisestä myyjästä tai liikkeestä. Sama tietysti pätee kaikkeen muuhunkin, esimerkiksi jos hakusessa on uusi paikka jossa pelata kolikkopelejä, kannattaa valita turvallinen nettikasino, josta löytyy paljon muiden kokemuksia ja arvosteluita.
Etäkatsastuksia Turusta Helsinkiin
Vuonna 2018 uutisoitiin turkulaisesta katsastusasemasta joka oli maahatulokatsastanut autoja koskaan fyysisesti tarkastamatta tai näkemättä. Todellisuudessa autot tulivat Helsingin satamaan ja myytiin Helsingistä.
Huijauksen suorittanut Turun AMK:n katsastusaseman katsastusinsinööri ja Helsingissä sijainneen autoliikkeen omistaja olivat keskenään hyviä ystäviä. Turun AMK jatkaa yhä katsastusmiesten kouluttamista, mutta kyseisen tapahtuman jälkeen he lopettivat katsastustoiminnan kokonaan, sillä sen valvominen ei ollut todistetusti tarpeeksi hyvällä tasolla.
Mitäpä nippuside ja teippi ei korjaisi?
Maikkari uutisoi aiemmin tänä vuonna tapauksesta, jossa kuluttaja oli ostanut käytetyn auton autoliikkeestä vuonna 2020. Myöhemmin samana vuonna auto jouduttiin viemään korjaamolle moottorin vikavalon sytyttyä. Korjaamolla kuitenkin selvisi, että auton johtosarja oli vaurioitunut aiemmin todennäköisesti kolarissa eikä sitä oltu korjattu asianmukaisesti – korjaus oli nimittäin tehty teipillä ja nippusiteillä.
Myyjäliike oli perustellut viritystä sillä, ettei heidän mielestään aina tarvitse noudattaa täysin tarkasti valmistajan ohjeita korjauksien osalta. Tapaus oli kuluttajariitalaudakunnan käsiteltävänä joka päätti asian niin, että myyjäliikeen tulee hyvittää ostajalle 2 500 euroa korjauskustannuksista.
Se mitä silmä ei näe…
Jokusen vuosi sitten Fixus-huollolla oli tapaus, jossa katsastuksessa käynyt auto ei mennyt katsastuksesta läpi, koska vikakoodien mukaan moottorin vikavalon olisi pitänyt olla päällä, mutta jostain syystä tätä ei mittaristossa näkynyt. Huollossa selvisi, että auton myynyt henkilö oli peittänyt mittariston valot sisäpuolelta teipillä niin, että moottorin vikavalon varoitusvalo ei näy ulkopuolelle.
Normaalilla autoilijalla ei ehkä tule mieleen autoa ostaessa varmistaa, että autoa käynnistäessä kaikki auton varoitusvalot syttyvät hetkellisesti osoittamaan toimintakuntoa. Ostaja oli kiinnittänyt huomiota vain siihen, ettei moottorin vikavalo palanut ajon aikana, ja oli tästä päätellyt, että auto on kunnossa.
Varovaisuutta peliin katsastaessa ja autoa ostaessa
Vanhan auton katsastus saattaa houkutella tekemään monenlaisia virityksiä jotta autolle saisi lisää ajoaikaa, mutta kikkailujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Ihan kaikkea ei kannata lähteä korjaamaan itse, ja etenkin moottorin öljyvuodot voivat kääntyä äkkiä aikaisempaa suuremmiksi, jopa vaarallisiksi, ongelmiksi.
Auton ostotilanteessa kannattaa aina syynätä kaikki asiat mahdollisimman tarkasti. Tarkasta esimerkiksi että mittariston kaikki valot syttyy hetkellisesti kun käynnistät auton, kaikki lamput ovat kiinni paikallaan, pyyhkijät toimivat niinkuin pitää ja mitään olennaista ei puutu. Jos oma osaaminen ei riitä ihan kaikkien tarpeellisten asioiden tarkistamiseen tai muistamiseen, kannattaa autokaupoille ottaa mukaan tueksi ystävä joka tietää autoista enemmän.
Leave A Reply